De Cultuur Monumenten Maand gaat weer van start: in mei opent Natuurmonumenten haar kastelen, landhuizen, molens, koetshuizen, hoeves en forten die  de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor het publiek. 
Natuurmonumenten organiseert voor het derde jaar op rij in zowel mei als september de Cultuur Monumenten Maand. Algemeen directeur Marc van den Tweel: ‘We willen mensen meer bekend maken met cultuurhistorie. Mensen hoeven daarvoor niet naar het buitenland, maar kunnen gewoon in Nederland prachtige monumenten bezoeken. Gebouwen dragen een eigen verhaal dat we willen delen met mensen. Twee maanden per jaar zijn onze verborgen schatten open voor het publiek.’
Verborgen schatten, verborgen verhalencultuur
In het kader van de Cultuur Monumenten Maand worden diverse activiteiten door heel Nederland georganiseerd waarmee de gebouwen tot leven komen. ‘Met name de verhalen over families, van bijvoorbeeld  baronnen en kasteelheren die er woonden, brengen de gebouwen tot leven. Dat maakt het echt tot een beleving voor families van nu’, aldus Van den Tweel.
Activiteiten
De activiteiten varieren van rondleidingen waar door een gids de verhalen worden verteld, tot concerten en van theatervoorstellingen en high tea’s tot boottochten. Zo vertrekken er vanaf het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen vier vaartochten in het kader van de Cultuur Monumenten Maand. Op 11 en 23 mei is er om 14.00 uur de vaartocht Nieuwkoop van Boven en op 14 en 30 mei de vaartocht Historisch Nieuwkoop om 11.00 uur. Kijk voor het complete overzicht van alle activiteiten tijdens de Cultuur Monumenten Maand op: www.natuurmonumenten.nl/cultuurmonumenten.
Sinds 1905
Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt sinds haar oprichting in 1905 al cultuurhistorie. Inmiddels onderhoudt en beschermt de natuurorganisatie zo’n 1500 cultuurhistorische bouwwerken, waarvan 60 buitenplaasten, 15 forten en 20 molens, maar ook bruggen, bijzondere hekken, tuinbeelden en boomgaarden. In totaal staan er bijna 3500 bouwerken in de gebieden van Natuurmonumenten, 500 daarvan bezitten een monumentale status.

Pin It