Tijdens de Midzomernachtloop van Natuurmonumenten op 20 juni leggen wandelaars midden tegen het vallen van de nacht afstanden af van 5 km tot 63 kilometer. Hiermee steunen zij de aankoop van bloemrijke weides. Die zijn nodig voor vlinders, bijen en vogels om te kunnen overleven. In dertig gebieden organiseert Natuurmonumenten wandelingen van 3 tot 10 kilometer. Voor de sportieve wandelaar ligt een marathon in het verschiet van 21, 43 of 63 kilometer. Dit jaar doen ook bedrijven mee, door het midzomernachtsponsoren van wandelaars.
Na twee succesvolle edities is het evenement uitgebreid met een 21 km marathon en een verdubbeling van het aantal nachtelijke wandelroutes. Er kunnen nu 6.000 mensen meelopen. Mensen krijgen een unieke ervaring omdat natuurgebieden niet toegankelijk zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst. Tijdens de Midzomernacht op 20 juni maken de boswachters van Natuurmonumenten een uitzondering en zetten zij diverse wandelroutes uit op plekken waar de natuur er geen hinder van ondervindt.
Natuurmonumenten wil mensen bewust maken van de nachtelijke schoonheid van de natuur en het belang van bescherming ervan. De routes lopen door bossen, heidevelden en zandverstuivingen, langs akkers en korenvelden. In de nacht is de natuur op haar mooist. Dieren jagen en gedragen zich anders dan overdag.


Met de opbrengst van de Midzomernachtloop koopt Natuurmonumenten nieuwe natuur aan. Dit jaar staat de actie in het teken van bloemrijke weides en het overleven van typisch Nederlandse diersoorten als grutto, veldleeuwerik en boerenzwaluw. Die zijn afhankelijk van insecten, die op het platteland nauwelijks meer voorkomen. In Nederland is 70 procent van het oppervlak in gebruik door de landbouwsector. Hierdoor zijn veel soorten in het gedrang gekomen wegens een lage waterstand, gifgebruik en veelvuldig maaien van grasland.
Mensen kunnen zich tot 16 juni inschrijven voor de Midzomernachtloop. Ook kinderen van OERRR kunnen naar hartenlust ’s nachts de natuur ontdekken. Ze horen en zien dieren zoals bosuilen, spechten en vleermuizen. Na afloop is er een vuurtje. Kijk voor alle wandelingen op www.midzomernacht2015.nl.
Ook in de Nieuwkoopse Plassen!
Beleef de Midzomernacht in het prachtige veenweidegebied van Nieuwkoop! Er is een mooie route van 5 kilometer uitgestippeld. De wandeling voert over verharde en onverharde paden door weelderige weilanden en langs slootjes vol kwakende kikkers. Ontdek deze oase in de Randstad en meld je snel aan!

Pin It