Aanstaande zaterdag 16 mei wordt op de Nieuwkoopse Plassen een boottocht georganiseerd voor mensen met een visuele beperking. Begin dit jaar ontving Natuurmonumenten een ANWB nominatie voor deze activiteit. Tijdens de tocht zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van de zintuigen ‘horen’, 'proeven', ‘ruiken’ en ‘voelen’.visueel-beperkten
Beleef de natuur!
Stap op excursieboot BlauwJantje, de geruisloze electroboot. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het luisteren naar de natuurelementen, het ruisen van de wind door het riet, het zingen van de rietzangers en het overvliegen van de gakkende ganzen. Ook kunnen de geuren van de talrijke bloemen, planten en kruiden worden opgesnoven.
Horen, zien en ruiken
Speciaal voor deze excursies is een braillekaart van de Nieuwkoopse Plassen ontwikkeld. Deze kaart dient tijdens de excursies als hulpmiddel om de grootte en vorm van de Nieuwkoopse Plassen weer te geven. Naast de braillekaart ontdekken de mensen de natuur van de Nieuwkoopse Plassen door te 'horen', 'ruiken' en 'voelen'. Het prikkelen van deze zintuigen staat tijdens de excursies centraal.
Zo kunnen deelnemers:
•    ruiken aan 'derrie' en diverse planten;
•    het water opnemende veenmos uitknijpen;
•    proeven van watermuntthee en jam gemaakt van appelbes;
•    opgezette dieren voelen;
•    een 'blaasproef' doen met een waterlelie waardoor de werking van de 'longen van de plant' door het borrelen van het water te horen is.

Voor wie:         Mensen met een visuele beperking
Datum:            zaterdag 16 mei 2015 (wij varen ook op za 20 juni 2015)
Tijdstip:           10.30 tot 12.30 uur
Kosten:            8 euro voor leden, 13 euro voor niet-leden
Aanmelden:     Via www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen of bel met T (0172) 52 00 10
Vertrek:          Bezoekerscentrum Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop

Pin It