In het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten exposeert Fenny van de Wal van 1 juni tot en met 5 juli onder de titel “Water-Land”.
Bescheiden en met een passievol, zoekend oog, invoelend en volkomen geloofwaardig, want de kunstenares heeft watervrees.Fenny-van-de-Wal
Het water, een betoverende ven intrigeerde haar. Voorzichtig en met respect observeerde Fenny het landschap en fotografeerde het. Het water en de waterkant worden grenzen, waar voorbij het mysterie huist. Van de Wal schildert die grenzen, die ze ondanks haar watervrees bewust opzoekt.
Weidsheid
Op de laatste serie, die Fenny nu toont in het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen is geen lucht zichtbaar. Het is slechts water en aangrenzend land. Het zijn dus oevers die het beeld bepalen, oevers aan de overkant van de waterspiegel op brede, liggende formaten, die de weidsheid suggereren, die zij emotief nodig acht.
In het werk van de kunstenares is het landschap verlaten in de natuur, want in het werk van Fenny zijn geen mensen, geen dieren, geen details, alleen de suggestie van pure ruimte. Een Überlandschap. Het lijkt een beladen term, maar bedoeld wordt de bezieling in het oerlandschap door Fenny van de Wal, een bovenzinnelijk Water-Land.
Schildermethode
Geschilderd in een beproefde methode, de schilderstechnieken tegen elkaar gebruikend van paletmes, kwast en voegrubber. Van zacht tegen hard, van de transparantie en spiegeling tegen soliditeit, in het contrast tussen het water en de begroeiing. Het standpunt is simpel en uiterst direct, namelijk alsof de toeschouwers zich boven het rimpelloze wateroppervlak bevinden, als libellen in vlucht boven een onpeilbare diepte.
Wie, wanneer, waar?
Voor wie: Iedereen.
Datum:    Expositieperiode: 1 juni tot en met 5 juli 2015. Op zondagmiddag 7 juni is Fenny van de Wal aanwezig voor nadere toelichting.
Kosten:   Gratis.
Adres:     Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop
De expositie hangt op de entresol en is per trap bereikbaar.

Pin It