In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten laten zes kunstenaars uit Nieuwkoop en omgeving hun fascinatie voor de schoonheid van de plassen zien. Hiermee treden zij in de voetsporen van de Haagse School kunstenaars die graag in Nieuwkoop vertoefden, zoals Roelofs en Weissenbruch.NieuwkoopsePlassen

Gerard Bes, Janny Endstra, Jeanne Johns, Lies Roos, Riet van Veeren en Willem van Weerdhuizen zetten hun fascinatie om in schilderijen, etsen en stenen beelden.


Bij de één komen de inspirerende luchten, de rietlanden en het bijzondere licht van de Nieuwkoopse Plassen in het werk tot uiting. Bij de ander gaat het om de felle kleuren als geel, oker en diep blauw. Weer een ander gebruikt grijze- en aardetinten die zo typerend zijn voor Haagse School kunstwerken.

De resultaten zijn landschappen, oervormen of alleen gedachten. Vaak heel verschillend, toch zijn er ook overeenkomsten. Het ene werk is meer figuratief, het ander abstract. Het blijft ook een wisselwerking tussen iemands persoonlijkheid en de vrijheid om zelf uitdrukking te geven aan de individuele beleving.

Wie, wanneer, waar?
Voor wie: Iedereen.
Datum:    Expositieperiode: 3 februari tot en met 6 maart 2016
Kosten:    Gratis
Adres:     Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop.

De expositie bevindt zich op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum.

Pin It