In rust houdt de slechtvalk zich op boven de wijzerplaat van de Martinuskerk in Noorden, waar hij heerlijk uit de wind zit te dutten. Maar als je de roofvogel eens in actie wilt zien, dan moet je naar de Groene Jonker gaan. In dit natuurgebied vlakbij de Nieuwkoopse Plassen jaagt hij met spectaculaire duikvluchten op de vogels die hier leven.Slechtvalk

Snelst vliegende roofvogel
“Want spectaculair zijn de duikvluchten van de slechtvalken! De slechtvalk is het allersnelste dier op aarde”, vertelt boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten enthousiast. De Groene Jonker is een geschikt jachtgebied voor de slechtvalk. Boswachter John Pietersen: “De slechtvalk is dol op verschillende soorten vogels, en die zitten er in de Groene Jonker genoeg!” Heeft de roofvogel een prooi in zijn vizier? Dan maakt hij een enorme duikvlucht, waarbij hij wel snelheden van 200 tot 260 per uur kan bereiken. Boswachter John Pietersen: “Er zijn zelfs metingen bekend van tegen de 300 kilometer per uur. Ongelofelijk!”

Smakelijk menu
Smienten zijn, naast duiven en kolganzen, een van de favoriete vogels die de slechtvalk ‘slaat’. De duikvlucht van de slechtvalk gaat dus zo snel en hard dat de prooi op slag dood is!

Vogels kijken in de Groene Jonker
Op zaterdag 3 december start er om 14.00 uur een begeleide wandeling door de Groene Jonker. Wil je alles leren over de vogels die in dit natuurgebied leven? Meld je snel aan, er zijn nog een paar plekken vrij. Kijk op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/groene-jonker/activiteiten.

Pin It