Wat zich onder de waterspiegel afspeelt is voor velen een mysterie. De zesdelige EO-televisieserie ‘Wildernis onder water’ geeft een uniek inkijkje in de onderwaterwereld van de mooiste Nederlandse natuurgebieden. Onderwaterfilmers Klaudie Bartelink en Peter van Rodijnen en fotografen Arthur de Bruin en Matthijs de Vos nemen je de komende aflevering mee onder de waterspiegel van de Nieuwkoopse Plassen. Je ziet nooit eerder vertoonde beelden van ons veenlandschap, onder de waterspiegel!Onderwaternatuur
“Dat de onderwaternatuur van de Nieuwkoopse Plassen bijzonder is, mag geen nieuws zijn. In het verleden was het water sterk vervuild, nu is het zo schoon dat zelfs de kieskeurige otter hier leeft”, vertelt Tim de Goede, medewerker van Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten.


Zoetwateraquaria
Vanaf 6 januari is de serie ‘Wildernis onder water’ om 19.20 uur te zien op NPO2. In de vijfde aflevering, op vrijdag 3 februari, zie je de Nieuwkoopse Plassen. Het is ook mogelijk om het onderwaterleven van de Nieuwkoopse Plassen voor die tijd in het bezoekerscentrum te beleven. De Goede: “In onze vijf zoetwateraquaria kunnen bezoekers het leven onder de waterspiegel bewonderen. Om deze in topconditie te kunnen blijven houden, zoeken we trouwens nog enthousiaste aquariummedewerkers.” Aanmelden kan via de website www.natuurmonumenten.nl/vrijwilligerswerk.
Leven onder de waterspiegel
Elk aquarium in het bezoekerscentrum ziet er anders uit. In het echt is dit ook zo. Het is in de Nieuwkoopse Plassen namelijk niet overal even diep. Dit komt door verlanding: open water groeit langzaam dicht met planten. Tim de Goede vertelt: “Het plassengebied is heel gevarieerd. Op elk plekje groeien weer andere planten en leven andere dieren. Verborgen in het moeras zijn waterinsecten, zoetwatermosselen, snoeken en vele andere soorten te vinden.”

Pin It