De eerste vleermuizen rond de Nieuwkoopse Plassen zijn weer gezien. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten zag rond zijn huis een dwergvleermuis vliegen. Met warmere temperaturen wordt deze soort als eerst wakker uit de winterslaap.

Opwarmen na de winterslaap
Boswachter John Pietersen: “Als het buiten warmer wordt, komen vleermuizen uit hun winterslaap. Ze moeten dan letterlijk weer opwarmen en maken dus nog korte vluchten. Na verloop van tijd, als het voorjaar echt in aantocht is, worden de vleermuizen actiever.”Koude en vochtige ruimte
Vleermuizen zoeken voor de winterperiode naar een plek met gunstige omstandigheden. Voor een vleermuis betekent dit dat een ruimte koud en vochtig is. De kou zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur van de vleermuis laag wordt. "Dit is belangrijk omdat hij zo min mogelijk energie moet verbruiken. Hij haalt in een uur ook maar 1 a 2 keer adem." De vochtigheid is nodig zodat de dieren tijdens de winterperiode toch voldoende vocht binnenkrijgen. "De vleermuis wordt dan licht wakker om wat vochtdruppeltjes op te likken”, vertelt boswachter John Pietersen.

Profiel van de dwergvleermuis
Een dwergvleermuis weegt maar 5 gram. Boswachter John Pietersen: “Hiermee is hij even zwaar als een suikerklontje. Hij past zelfs in een luciferdoosje. Met zijn vleugels ingeklapt welteverstaan. Zijn vleugelspanwijdte is namelijk 20 centimeter breed.”

Vaartocht bij volle maan op de Nieuwkoopse Plassen
Maak kans op een ontmoeting met typische nachtdieren zoals de vleermuis tijdens de vaartocht op de Nieuwkoopse Plassen op dinsdag 11 april. Tijdens deze nachtelijke vaartocht geniet je van de rust op de plas en het landschap onder de volle maan. Meld je snel aan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Pin It