Het is weer zomervakantie! Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Nieuwkoopse Plassen worden regelmatig vaarexcursies georganiseerd voor jong en oud. Oude tijden herleven of ga op zoek naar waterdiertjes. Maak kennis met oer-Hollands laagveengebied of geniet van de zonsondergang in een kano. Op www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen vind je een overzicht van alle activiteiten.
 
Dinsdag 24 juli, donderdag 2 augustus, vrijdag 10 augustus, zaterdag 18 augustus: turfvaartocht (volwassenen)
Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in Nederland nog altijd turf gewonnen. Oude tijden herleven tijdens deze boottocht langs de akkers van de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens deze vaartocht zie, voel en ruik je wat turf is. Je gaat ook zelf aan de slag. Neemt het gereedschap van een turfsteker ter hand en ervaar dit zware werk aan den lijve.

Woensdag 25 juli: OERRR watersafari vanaf Strand Zomer (kinderen)
Elke laatste woensdag van de maand varen de boswachters vanaf Strand Zomer de Nieuwkoopse plassen op. Met een verrekijker speur je naar vogels, zoals de buizerd en de aalscholver. Gewapend met een schepnet zoek je in de sloten naar waterdiertjes. Bekijk ze met een zoekkaart en onder een loupepotje of vergrootglas. Ook gaan we onderweg nog aan een kijkje nemen op één van de eilandjes in de Nieuwkoopse Plassen.
LET OP! Het vertrekpunt is Strand Zomer. (Parkeren kan vlakbij Zuideinde 44 op 10 minuten loopafstand van het vertrekpunt)G Bakker

Vrijdag 27 juli, zondag 19 augustus: varen door nieuw leven in het veen (volwassenen)
Het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen is een waardevol cultuurlandschap dat in de eeuwen van de veenwinning is ontstaan. Een vaartocht met de boswachter van Natuurmonumenten is een mooie manier om kennis te maken met dit oer-Hollandse laagveengebied.

Vrijdag 27 juli: kanovaren met zonsondergang (vanaf 16 jaar)
Maak de zonsondergang mee vanuit de kano. Bij vertrek is het nog licht, maar de schemer nadert aan het einde van deze tocht. Ga mee naar mooie, stille plekjes, op de plas. Steek je handen in het water en vol hoe lekker fris het is. Je gaat de plas op en passeert velden met waterlelies. Na afloop heb je een moe maar voldaan gevoel, genoten van de natuur, rust en beweging!
 
Wie, waar en wanneer?
Voor wie: Kinderen en volwassenen
Wanneer: De hele zomervakantie, precieze tijden op de website
Waar:      Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116 2421 BC te Nieuwkoop (tenzij anders vermeld!)

Pin It