In het kerkje Onze Lieve Vrouw Geboorte aan De Meije bevindt zich een bijzonder historisch monument, een Maarschalkerweerd orgel.afbeelding orgel Dit instrument is in 1896 vervaardigd door de Utrechtse orgelmaker Michael Maarschalkerweerd (1838-1915).  Het orgel werd gebouwd volgens de tekeningen en technische aanleg van het vorige, door brand verwoeste orgel uit 1887, en is daarom in technisch opzicht ouder dan het bouwjaar doet vermoeden. Het orgel is in de loop der jaren vrijwel ongewijzigd gebleven en zodoende een zeldzaam en fraai voorbeeld van de kleinere instrumenten van de firma Maarschalkerweerd uit de late negentiende eeuw.
De echte kenners zeggen zelfs dat dit exemplaar mooier en warmer is qua klank dat het Maarschalkerweerd orgel dat in het Amsterdams concertgebouw staat.

In 2006 is een groepje enthousiaste parochianen gestart met het inzamelen van gelden om dit monument een noodzakelijke grote opknapbeurt te geven. In een periode van 10 jaar is door hen zo’n vijftigduizend euro ingezameld. Grofweg de helft van de totaal benodigde middelen. Hiermee zijn de windvoorziening, de mechanieken en de klaviatuur al gerestaureerd. In 2016 is de Stichting Behoud cultureel erfgoed Meije-Zegveld opgericht om ook het tweede gedeelte van de restauratie te realiseren. Deze nieuwe aanpak middels een stichting was noodzakelijk om ook bij de grote landelijke goede doelen fondsen te kunnen aan kloppen. Nu, ruim twee jaar verder, kunnen we met enige trots melden dat de volledige restauratie van het orgel een feit is.
Om dit te vieren is er op zondag 11 november 2018 om 14.00 uur een feestelijk concert, onder leiding van organist Geerten Liefting, in de kerk van OLV Geboorte aan de Meije 137.

Pin It