kievit EdZijpOp zondag 2 juni en zondag 9 juni (eerste pinksterdag) staat boswachters Jick Brandes van Natuurmonumenten bij het uitkijkpunt Bovenlanden bij Woerdense Verlaat. Deze verborgen plek is een hotspot voor soorten als grutto, tureluur en kievit.

In het voorjaar is het een drukte van jewelste in het leven van de weidevogel. Ze bouwen hun nesten en maken spectaculaire baltsvluchten in de lucht. Ondanks dat het slecht gaat met weidevogelstand, zijn ze toch nog volop te vinden in polder De Bovenlanden, een natuurgebied grenzend aan de Nieuwkoopse Plassen.

Weidevogelparadijs
“Het zien van die grutto’s, kieviten en tureluurs is echt genieten” vertelt boswachter Jick Brandes. “De weidevogels horen bij de Nederlandse natuur, maar helaas gaan hun aantallen hard achteruit. Ze voelen zich niet thuis in intensievere weilanden waar geen bloemen groeien”, legt Brandes uit. “Natuurgebied de Bovenlanden is een echt weidevogelparadijs. Het grasland is hier rijk aan bloemen die het eten voor de kuikens aantrekken: insecten. Ook wordt er pas na het broedseizoen gemaaid, zodat de kuikens genoeg tijd hebben om uit te vliegen”.

Samen weidevogels spotten
Boswachters Jick staat voor je klaar om samen weidevogels te spotten. De weidevogels lopen relatief dichtbij en zijn erg goed zichtbaar. Daarnaast staan de Bovenlanden ook nog eens prachtig in bloei. Het kleurt er roze, geel en paars van alle bijzondere bloemen. Een prachtig gezicht, neem dus vooral je verrekijker mee!

Kom ook!
Zondag 2 juni en 9 juni (eerste pinksterdag) zit boswachter Jick tussen 14:00 en 16:00 uur in het uitkijkpunt. Het uitkijkpunt Bovenlanden bevindt zich 200 meter vanaf de parkeerplaats ter hoogte van Amstelkade 16-17. Deze activiteit is gratis en aanmelden is niet nodig.

Pin It