Voor het programma 'Denkend aan Holland' van Omroep Max ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden samen met boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten een voor hen verborgen schat: de Nieuwkoopse Plassen van het Groene Hart. Boswachter John vertelt: ‘Zo’n kans krijg je niet vaak, dus ik grijp hem. In de zomer maak je prachtige tochten op de Nieuwkoopse Plassen’. De aflevering met de Nieuwkoopse Plassen van ‘Denkend aan Holland’ kijk je op maandagavond 24 augustus 2020 om half tien op NPO 1.

Varen door spannende slootjes en open plassen
Het tweetal geniet van een vaartocht door spannende slootjes en weidse open plassen. Twee dagen lang is het team van het programma aanwezig in het gebied. Ze ontmoeten boswachter John aan de waterkant van de Ziende, waar hij onderhoud verricht aan de onlangs aangelegde otterpassages. Hij nodigt het tweetal uit om mee te gaan op excursie door het gebied. Boswachter John: ‘Het wordt een prachtige tocht, maar waarschijnlijk met ruim 30 graden. We kunnen de karakteristieke purperreigers zien en op zoek gaan naar het kleine vleesetende plantje ronde zonnedauw’. Om er een culinair tintje aan te geven wordt de tocht afgesloten met een heerlijk Gagelbiertje. Boswachter John: ‘Gagel is een plant die van nature groeit aan de waterkant in natuurgebieden met schoon water, zoals de Nieuwkoopse Plassen. Gagel is eigenlijk de voorloper van hop, uitermate geschikt om bier mee op smaak te brengen’.

Op pad met óf zonder boswachter
Je kunt de Nieuwkoopse Plassen ontdekken met de boswachter op excursie. De boswachter vertelt tijdens verschillende soorten vaartochten waarom de natuur zo bijzonder is van de Nieuwkoopse Plassen. Speciaal voor kinderen is er een stoere watersafari naar een onbewoond eiland waar ze alles te weten komen over wat er in en op het water leeft. Kijk in de agenda op www.natuurmonumenten.nl/agenda  voor een actueel overzicht. Liever alleen op pad? Ontdek op het water de dichte moerasbossen waar vleermuizen uit de streek jagen. Vanuit deze moerasbossen vaar je, in een eventueel gehuurd fluisterbootje of kano, de grote open plassen op waar vogels zoals visdief vissen. Bekijk alle routes op www.natuurmonumenten.nl/routes  of download onze route-app ‘Natuurroutes’. Meer informatie over de app lees je op www.natuurmonumenten.nl/route-app.

Pin It