Met de oliebollen nog maar net achter de kiezen, werd er begin 2021 hard gewerkt op het ooievaarsstation. Dit begon met het aanvoeren van 75 kuub grond om het terrein op te hogen. Vervolgens kregen de zwanen- en eendenhokken verse houtsnippers en daarna bouwden vrijwilligers een mooi nieuw metalen hek om het terrein van de ooievaars. Het terrein zag er weer uit als nieuw.

Helemaal blinkend werd het terrein begin februari. Er viel toen een flink pak sneeuw. De in Zegveld achtergebleven ooievaars hadden daardoor weinig te eten en zochten hun heil bij het ooievaarsstation. Met succes: vrijwilligers voerden de ooievaars een week lang bij met eendagskuikens. Dat leverde mooie plaatjes op, én liet zien dat de ooievaars soms nog wel wat menselijke hulp kunnen gebruiken. Als ooievaarsstation komen wij hen daarbij graag tegemoet.


Na de sneeuw werd er begin maart gras ingezaaid om het terrein weer om te toveren tot een groene oase. Ondanks de corona-perikelen wilden we daarna het opgeknapte ooievaarsstation graag aan Zegveld laten zien. We organiseerden daarom een kleurwedstrijd. Op het ooievaarsstation konden alle Zegveldse kinderen een kleurplaat komen ophalen en tegelijkertijd even proefzitten in een echt ooievaarsnest. Nadat de kinderen de kleurplaat mooi hadden ingekleurd, konden ze een brownie of muffin ophalen bij één van de vrijwilligers. Daarnaast was er een prijs te winnen. Milou Stoof [3] won de hoofdprijs: een ijsjesbon van de Milandhof.
Eind maart waaide het zo hard dat een aantal ooievaarsnesten in de omgeving beschadigd raakten. Met onze materialen en expertise konden we als ooievaarsstation nieuwe nesten vlechten én een nieuwe paal met platform realiseren. Ook het ooievaarsstation kreeg een nieuw nest.
Van april tot mei mocht het ooievaarsstation fungeren als halte van de Spoor van Hoop, een route waarbij verschillende maatschappelijke initiatieven via een QR-code in een filmpje hun verhaal over hoop deelden met bezoekers. Dat het leven ondanks corona gewoon doorgaat, zagen we eind april toen er weer veel eieren in de ooievaarsnesten werden geteld! Na de nodige klimpartijen telde Martijn 25 eieren op 7 paalnesten. Gemiddeld 3 a 4 eieren per ooievaarskoppel dus. Zo'n 12 kuikens groeiden uit tot volwassen ooievaar.
Eind 2021 werden de eerste werkzaamheden uitgevoerd voor de nieuwe ooievaarsopvangkooi achteraan het terrein. Jan Beukers schilderde alvast de buizen voor het frame. Een mooie duurzame oplossing; de buizen zijn afkomstig van het verwarmingssysteem van een voormalige kas in Nieuwkoop. We ontvingen van Onderling Verzekerd een prachtig bedrag voor de realisatie van de kooi.
Wij zijn als bestuur alle behulpzame mensen dankbaar voor hun inzet. Ook aan u als donateur willen we een blijk van waardering uitspreken. Mede dankzij u hebben we ooievaars in Zegveld en omgeving.

Dank namens het bestuur van de Stichting Ooievaars Zegveld.

Pin It