Op zoek naar Mi-mysteriën

Als onderdeel van een project van Centrum Beeldende Kunst in Utrecht is de club" Gezelschap van Mi" opgericht met als doel de mysteriën van het dorpje Mi te ontrafelen. De leden van het Gezelschap van Mi komen onder meer uit Nieuwkoop, Noorden, Zegveld, Woerden en Harmelen. Zij zijn als (vroegere) bewoner of vanuit hun beroep betrokken bij de geschiedenis van Mi-land, waar rond de twaalfde eeuw waarschijnlijk een kerkje heeft gestaan. Kunstenaar Heike Pars werkt in opdracht van Centrum Beeldende Kunst Utrecht aan een project in het Land van Mi. Het mysterie van Mi houdt lokale historici en bewoners al jarenlang bezig. Archieven bevatten belangrijke bronnen voor het kunstproject. Om nu ook de hedendaagse ontwikkeling van het Land van Mi te kunnen archiveren zijn weer nieuwe bronnen nodig. In de Vroedschapzaal van het Stadsmuseum Woerden hebben de leden in een eerste bijeenkomst zich gebogen over een van de mysteriën van Miland namelijk het verhaal over de Gouden Miskelk. Deze miskelk zou rond 1914 in het gebied van Mi of Mij, in polder Achttienhoven, zijn opgebaggerd en vervolgens verkocht of aan de pastoor van Noorden zijn overhandigd.

Lees meer...

Nog steeds boos over bomenkap
ZEGVELD - Het dorpsplatform Zegveld is kwaad op de gemeente Woerden.

Eind september maakte wethouder Groeneweg bekend alle populieren aan de Rondweg én Dwarsweg te willen kappen. De bomen zijn instabiel en kunnen bij storm omwaaien, bleek uit onderzoek.
De Werkgroep Bomen van het dorpsplatform is fel tegen de kap. De stelling dat de bomen een te groot risico vormen en er nieuwe bomen worden geplant, heeft geen indruk gemaakt.
De groep voelt zich bekocht omdat er begin oktober overleg is geweest. Volgens Manon Verheul van de werkgroep konden de ambtenaren zich vinden in de kritiek op het rapport waarin de noodzaak van de bomenkap wordt aangetoond. “Nu blijkt dat ze zijn teruggefloten door Groeneweg”, aldus Verheul.
De Werkgroep Bomen voelt zich misbruikt. Verheul: ,,Waarom stuurt Woerden vertegenwoordigers naar een bespreking die achteraf niet bevoegd blijken te zijn beslissingen te nemen? Daarnaast krijgt de Werkgroep Bomen het idee dat er niet wordt geluisterd naar haar bezwaren. Aangezien er heel wat opmerkingen zijn op het rapport hebben we een tweede oordeel gevraagd. Maar Groeneweg wil daar niet van weten. Ook wordt niet geluisterd naar onze argumenten over de herplant langs de Hoofdweg.”
Groeneweg liet eerder weten niet te zullen wijken omdat het rapport door een onafhankelijk bureau is gemaakt. “En als daarin wordt geconcludeerd dat de bomen een onaanvaardbaar risico vormen, moet het college actie ondernemen. Dat is onze verantwoordelijkheid.”
In 2006 kwam een groot deel van Zegveld in protest tegen het voornemen van de gemeente om bomen te kappen. Groeneweg blies de plannen toen af.

Bron: AD Groene Hart Woerden Dichtbij 29 oktober 2007

Lees meer...

Sint in Zegveld in nieuw jasje

Sinterklaas wist niet wat hem te wachten stond bij de intocht in zegveld, afgelopen zaterdag. Nadat de Goedheiligman met zijn dienstbare Pieten voet op de bodem van het prachtige Groene Hart-dorpje had gezet werd de brave inborst naar het podium in de Milandhof geleid door burgemeester Hans Schmidt alwaar de Sint zijn mantel mocht inwisselen voor een gloednieuwe. Dankzij een bekend fonds werd het feest én Sint Nicolaas in een nieuw jasje gestoken. En de kinderen hadden uiteraard de grootste lol, samen met de burgemeester, de Pietermannen en -vrouwen en de leden van het plaatselijke muziekkorps.

Bomenkap

De ongeveer 200 populieren aan de Rond- en Dwarsweg worden maandag 3 december gekapt. De gemeente Woerden zal samen met het dorpsplatform Zegveld bekijken welke aanplant het beste past. In het voorjaar worden de nieuwe bomen gepoot. Ondermeer elzen en eiken.

Bron: Woerdens Nieuwblad 29 november 2007

Lees meer...

Fietsen naar dorp Mi

DOOR JOLANDA VAN TOL
Zegveld- De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag 26 mei een fietsroute langs unieke locaties in en rond Zegveld en de Meije
De fietstocht "Culturele Sporen Zegveld" heeft een lengte van 22 km en voert langs zeven karakteristieke boerderijen, natuurgebieden, goede doelenmarkt, ooievaarsdorp, viskwekerij, het vroegere dorpje Mi en met een zonneveer kunnen fietsers ongeveer 2 km overvaren en de atelierroute in Noorden en Nieuwkoop volgen. Op bijna alle locaties is een extraatje geregeld.
Op de boerderijen zijn onder andere herten en Lakenvelders te zien en een demonstratie schapenkaas maken. Speciaal voor de kinderen is op één van de boerderijen een puzzeltocht uitgezet. In de Meije is de R.K. Kerk geopend voor bezoekers. Daar is tevens informatie te vinden over de bekende watertoren "Pietje Potlood" Medewerkers van het ooievaarsdorp verzorgen rondleidingen en kan een kijkje worden genomen in een ooievaarsnest met jongen. Deelnemers aan de fietstocht kunnen met of zonder gids een wandeling maken in Lusthof De Haeck en de Schraallanden aan de Meije. Ook het atelier "De Blauwe Wereld" is open voor publiek. Motor achter de fietstocht is Chris Verheul van de Culturele Stichting Zegveld.

Lees meer...

Creatief in de kas

Zegveld - Gewoon lekker een avondje fröbelen met vriendinnen, eindelijk een echte schilder worden, of met het kinderpartijtje armbandjes, oorbellen en kettingen maken. In de kas van Sylvia Bloemendaal kan het allemaal. In haar achtertuin geeft ze sinds kort verschillende creatieve workshops, voor man en vrouw, van jong tot oud. Met een hapje en drankje, een muziekje op de achtergrond en wat kaarsen voor de gezelligheid zijn de workshops volgens Bloemendaal het perfecte avondje uit.
Kinderen kunnen hun hart ophalen in de kas aan de Hoofdweg 143 in Zegveld. Onder de naam De Knutselkas verzorgt Bloemendaal verschillende workshops en knutselmiddagen. "Ze mogen met kralen en strijkkralen werken, spiegels versieren, met servetten knutselen, schilderen en een speurtocht doen. Ze kunnen langskomen voor een knutselmiddag, maar bijvoorbeeld ook hun verjaardagspartijtje hier vieren". Ook voor volwassenen is er voldoende te beleven. Bloemendaal: "Zij kunnen ook aan de slag met sieraden, of een schilderworkshop volgen. Die wordt gegeven door Karen Geerdink. Ik ben redelijk creatief, maar schilderen gaat me toch een stukje minder goed af. Dat heb ik dus uitbesteed". De sieraden doet ze wel zelf. "Dat is meer dan een beetje kralen rijgen. Ik heb zestig bakken met verschillende kralen en dan kun je ook verschillende rijgmaterialen kiezen, of rijgen met meerdere draden. Leuk is dat het heel makkelijk is om te leren. Daardoor loopt iedereen na afloop van de workshop weg met een prachtig sieraad". Verder kunnen volwassenen ook het handje of voetje van hun kind levensecht namaken, houtbewerken en vanaf september bronzen penningen maken. Volgens Bloemendaal is de kas ideaal voor de workshops. "De kas is groot, je kijkt uit over weilanden met koeien en het is heerlijk rustig. Kinderen die hier komen knutselen kunnen ook in de tuin spelen, bijvoorbeeld op de trampoline. Volwassenen kunnen er rustig een kopje koffie drinken of landschappen schilderen."
Mensen kunnen zich aanmelden voor de workshops, maar Bloemendaal staat ook open voor andere ideeën "Als een groepje vriendinnen met elkaar sieraden wil maken, dan is dat mogelijk.
Als ze er een 'High Tea' feestje van willen maken, dan valt dat te regelen. Of als kinderen na het verjaardagspartijtje hier willen eten, dan zorg ik dat er wat lekkers op tafel komt. Geen punt". Wie meer wil weten over de workshops kan kijken op www.art-fasylity.nl of bellen met 752275.

Lees meer...

Jus d'orange 'Als ik zeg vers, dan bedoel ik ook vers'
Een glas of een tank, bij Rob kan het

Duizenden particulieren in West-Nederland kennen hem al van de bestellingen aan huis: de Sinaasappelman. Vanaf september bezorgt Rob van Hoogdalem uit Zegveld in plaats van hele sinaasappels ook verse geperste jus d' orange, maar dan voor bedrijven in de regio.
Vijf jaar geleden begon Van Hoogdalem De Sinaasappelman. Toen een eenmansbedrijfje. Nu heeft hij vijf auto's rijden en zijn er volgens eigen zeggen duizenden particulieren die op gezette tijden, meestal eens in de twee weken, een van te voren afgesproken aantal sinaasappels afnemen. In een kist of net krijgen de particulieren de sinaasappels thuis. Van Hoogdalem voegt na de zomer een nieuwe activiteit aan zijn bedrijf toe. „Bedrijven kunnen zich abonneren op vers geperst sinaasappelsap. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld voor achttien mensen sap wil hebben dan leveren wij 's morgens de bestelling. Wanneer mensen op het werk komen staat er een bekertje verse jus d' orange klaar. En dan bedoel ik echt vers, want we beginnen om vier uur 's morgens met persen. Heel anders dan een gewone catering. Bij hen is het sap meestal de vorige dag geperst en de vitamines in jus d' orange vervliegen heel snel." Om aan de vraag te voldoen heeft Van Hoogdalem in Zegveld een persmachine staan die 45 sinaasappels per minuut aan kan. „En als de vraag groot is, komt er gewoon nog een machine bij."
De appeltjes van oranje bestelt Van Hoogdalem via de groothandel. Ze komen meestal uit Spanje, Marokko, Zuid-Afrika of Argentinië. De kosten voor de bedrijven die van zijn dienst gebruik willen maken bedragen straks €1,20 euro per bekertje, daar zitten volgens Van Hoogdalem de voorrijkosten bij in. Desnoods kan een bedrijf ook slechts enkele bekertjes bestellen. Van Hoogdalem: „Bij kleine hoeveelheden wordt wel gekeken of het in de route past." De Zegvelder heeft er het volste vertrouwen in dat zijn nieuwe activiteit aanslaat. „Alleen al in Woerden verwacht ik straks tweeduizend bekertjes per dag om te zetten." Dat er belangstelling is, bleek al in de aanloop naar de Woerdense Bedrijvendagen, waar hij zich twee weken geleden presenteerde aan het bedrijfsleven. „Mensen waren al nieuwsgierig waarom we op de beurs stonden. Toen ik ze dat vertelden, meldden ze zich gelijk als klant."

Lees meer...

Heeren en Santiago winnen Meijeloop

Clytoneusatleet André Heeren heeft in De Meije in het kader van de feestweek de Meijeloop op zijn naam geschreven. Woerdenaar Heeren was oppermachtig in het deelnemersveld en liep de vijftien kilometer in precies 51 minuten. Bij de vrouwen won Brigit Santiago, eveneens van Clytoneus, de loop over 6,6 kilometer. Zij finishte in 29 minuten en 4 seconden.

Bron: Woerdense Courant 30 augustus 2007

Lees meer...

De Berichtgever houdt al 61 jaar adverteerders in ere

ZEGVELD – Bij de meeste kranten en tijdschriften heerst er een spanningsveld tussen de verhouding van tekst en advertenties. Lezers willen graag zoveel mogelijk tekst, terwijl advertenties nodig zijn om het blad betaalbaar of zelfs gratis te houden. Bij nieuwsblad De Berichtgever, dat tien keer per jaar huis-aan-huis bezorgd wordt in Zegveld en De Meije, geldt die haat-liefdeverhouding in mindere mate. Doordat dit maandblad 61 jaar geleden zelf ontstaan is vanuit een advertentieblaadje – met hier en daar een nieuwsfeit als dat voorhanden was – zijn de ‘sponsors’ namelijk steeds in ere gehouden. Wat ook blijkt uit de serie ‘Beroep onder Loep’, waarin bij adverteerders van het eerste uur een kijkje achter de schermen wordt genomen. Een stukje free publicity als dank, wat tegelijkertijd een informatief artikel oplevert voor de lezers. Geen spanningsveld dus, maar een goede harmonie. Een begrip dat vaker zal voorkomen in dit interview met Berichtgever uitgeversechtpaar Gerrit en Gerkla Gerritsen.

Lees meer...

Populieren

De storm van vorige week heeft duidelijk aangetoond dat het beleid van de gemeente Woerden voor het kappen van de Zegveldse bomen nog niet zo gek is. Kort na de storm heb ik een rondrit gemaakt langs de Zegveldse wegen, de Hazekade, de Dwarsweg en de Rondweg, waar nogal wat populieren staan. Wat is de balans? Langs deze wegen zijn 29 bomen omgewaaid, waarvan 24 populieren. De in Bodegraven woonachtige heer Koot en Manon Verheul zouden er verstandig aan doen zich eerst goed te oriënteren over de levensduur en de veiligheidsaspecten van deze bomen alvorens onbezonnen acties te ontketenen die de kap van deze bomen door de gemeente tegengaan.
A. de Bruin, Zegveld

Bron: AD 27 januari 2007

Lees meer...

Informatiebijeenkomst landschapsbeleidsplan en visie Bermen Buitengebied

Na de raadsvergadering werden beide visies met behulp van beelden toegelicht. Het landschapsbeleidsplan, vastgesteld in 1997, wil de aanwezige karakteristieke kwaliteiten behouden en zo mogelijk versterken zodat het gebied een duidelijke identiteit krijgt.
Behoud van de openheid en het versterken van de ruimtelijke structuur met een onderscheid tussen het open (veenweide) en het besloten (oeverwal) landschapstype. De visie bermen buitengebied, vastgesteld in 2002, is een uitwerking hiervan.
Uitgangspunt is het behoud van een divers groenbeeld maar wel de juiste soort op de juiste plek. Het streven is om grote bomen die te weinig ruimte hebben in smalle bermen te vervangen door kleinere soorten. Het kappen van bomen vindt plaats op een natuurlijk moment, wanneer de boom ziek is, wanneer schade aan het wegdek kan ontstaan of wanneer dit vanuit veiligheidsoogpunt noodzakelijk is. Niet alle bomen zullen vervangen worden. In de rijbeplanting zullen doorzichten gemaakt worden, beplanting bij de bebouwing zoals erfbeplanting, wordt gestimuleerd. Vanuit de raad is gevraagd of boeren hier belangstelling voor getoond hebben.
Na de presentatie was er alle ruimte voor beantwoording van vragen van raadsleden en aanwezige inwoners. De voorzitter concludeerde aan het eind van de bijeenkomst dat wanneer raadsfracties nog een wijziging van het huidig beleid willen, zij een initiatiefvoorstel zouden kunnen indienen.

Bron: Woerdense Courant (Woerden informeert) 22 februari 2007

Lees meer...

Thomashuis in bedrijf

DOOR JOLANDA VAN TOL

Zegveld - Even voorstellen. Kim, Jeroen, Jolanda, Janneke, Gerard, Sanne, Katelijne en Bart. Sinds een halfjaar zijn zij nieuwe inwoners van Zegveld.
In de laatste Woerdense Courant van vorig jaar, vertelden Jeanne en Theo Nieuwendijk over hun plannen om een Thomashuis aan de Hoofdweg op te zetten. Theo verruilde zijn baan als sales manager in het bedrijfsleven voor die van zorgondernemer. Jeanne werkte al vijftien jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De verbouwing van de zorgboerderij was toen nog in volle gang en nu een feit. In de voormalige stal hebben alle 8 bewoners met een verstandelijke beperking een eigen kamer. De woonkamer en keuken worden met elkaar gedeeld. Als zorgon-dernemers hebben Jeanne en Theo er bewust voor gekozen ook bij het Thomashuis te wonen. Op de bovenverdieping proberen Theo en Jeanne met hun dochters ook nog een privé-leven te . hebben, maar daar is het afgelopen half jaar weinig van terechtgekomen.

Lees meer...

Nieuwe voorzieningen maken Zegveld leefbaarder
De super scoort met servicewinkel

Terwijl in veel dorpen steeds meer voorzieningen verdwijnen, krijgt Zegveld er een servicewinkel bij.
MATHIJS STEINBERGER
ZEGVELD
De komst van een nieuwe servicewinkel in de uitgebreide supermarkt Coop Bremmer is voor Zegveld een belangrijke stap om een aantal voorzieningen te behouden voor het dorp. In de winkel, die naar verwachting in het na-jaar heropent, bieden de Rabobank en woningcorporatie SWW hun diensten aan.
De totstandkoming ervan is een combinatie van factoren, analyseert Paul Vonk van het plaatselijke Dorpsplatform. Uittenbogaard Mode stopte, waardoor deze ruimte door buurman Paul Bremmer kon worden ingelijfd en ruimte kon bieden aan de servicewinkel. Alle partijen, inclusief het dorpsplatform, hebben ervoor gezorgd dat dit project tot stand is gekomen. Het resultaat: de Rabobank blijft in het dorp, voor de SWW hoeven inwoners niet altijd meer naar Woerden en mogelijk gaat de gemeente er diensten aanbieden. Een goede zet voor een dorp als Zegveld, vindt ook supermarkteigenaar Bremmer, „De leefbaarheid gaat omhoog. Voor een supermarkt als deze is Zegveld net groot genoeg. Dat er nu ook andere faciliteiten komen, is alleen maar positief." Eigenlijk mag Zegveld al blij zijn dat er nog een supermarkt is, denkt Bremmer. „In veel andere kleine dorpen hebben de buurtsupers het moeilijk. Mensen gaan toch snel naar de stad voor boodschappen." De nieuwe combinatie van winkelen en service krijgt een gezamenlijke entree. De pin- en chipautomaat van de Rabobank komen in de nieuwe gevel. In de servicewinkel kunnen de deelnemende instanties afwisselend gebruik maken van een klantenbalie. Bremmer streeft ernaar de balie vijf dagen per week bemand te hebben.
De supermarkeigenaar is optimistisch over het concept: „Ik krijg dagelijks zo'n vijfhonderd klanten over de vloer. Zal bijvoorbeeld de wijkagent of een medewerker van het groenbeheer in de servicewinkel een spreekuur houden, dan hebben ze genoeg aanspraak."

Lees meer...